FAQ
När kan jag få nästa leverans?
Nästa grupp värpklara unghöns kan levereras:
2024
Vecka 11
Vecka 16
Vecka 17
Vecka 23
Hur levererar ni?
Med vår egen lastbil och släp fraktar vi våra djur. Vi erbjuder frakt mot en kostnad vid beställning över 400st hönor.
Vad för sorts unghöns föder ni upp?
Vi föder upp så kallade värphybrider och främst Lohmann höns. Lohmann hönan är kände för sina utmärkta värpegenskaper. Den värper ca 340 ägg/år.
Vi säljer både vita och bruna Lohmann höns.
Vad är typiska tecken på stressade hönor?
Du kan se att det då finns blod på äggskalen, att de gärna flockar sig i grupp, de börjar plocka fjädrar från varandra samt att man kan se förändring i fjäderdräkten och att fjädrarna inte är lika släta som innan.
Tips för att få harmoniska hönor är att mörklägga helt under hönsens “natt”. De får då en god nattsömn och stressen minskar.
Säljer ni tuppar?
Nej hos oss kan ni inte köpa tuppar.
Är era höns vaccinerade?
Ja. Vi är certifierade unghönsuppföder hos Svenska ägg och följer alla gängse normer.
Hör av dig till oss för att få specificerat vilka vaccin våra höns får.
Hur gamla är era höns vid leverans?
Standard är att vi levererar hönsen när de är mellan 15-17 veckor gamla. De har då gått igenom hela uppfödningsprocessen hos oss och är värpklara. När de är mellan 18-20 veckor gamla så börjar de värpa och man kan räkna med att fullständig värpegenskaper nås vid vecka 26.
Hur stort hönshus behöver jag ha?
Har du ett envåningssystem får du som mest ha 9 höns per m² tillgänglig yta om hönsen väger mindre än 2,4 kilo och 7,5 höns per m² tillgänglig yta om hönsen väger 2,4 kilo eller mer
Har du ett system med flera våningar får du som mest ha 7 höns per m² tillgänglig yta men maximalt 20 höns per m² golvarea.
Guide
Förberedelser
Att skaffa höns är enkelt men det finns några punkter du behöver gå igenom innan du tar steget till att införskaffa dem.
Det första att se över är om du behöver ansöka om tillstånd till miljökontoret hos din kommun. Bor du i tätbebyggt område brukar det vara tillåtet att ha en flock hönor på uppemot 5-7 st men detta skiljer sig mellan olika kommuner. Det är även bra att ta kontakt med grannar innan för att få godkänt ifrån dem.
Andra saker du behöver titta på är så att det finns gott om plats för hönorna att vistas på. Gärna möjlighet för dem att vistas både inomhus och utomhus. Viktigt är även att man väljer en ras som klarar de svenska väderförhållanden och att du ger dem bra möjligheter att värpa genom att bland annat inreda med värpreden.
Mat/Foder
Hönor är allätare som många andra djur och uppskattar därav en varierad kost. Som en bra grund rekommenderas att använda värpfoder. Då får hönorna i sig alla de nödvändiga näringsämnen de behöver. Tänk på att om du använder hönsfoder-koncentrat behöver du även komplettera med snäckskal som innehåller kalcium samt spannmål. Det behövs för att hönan skall kunna producera fina ägg och hårda äggskal.
De uppskattar även matrester så som bröd, spagetti, kokt potatis, majs, etc. Här kan du prova dig fram för att se vad just dina hönor gillar.
Miljö
Det är viktigt att hönorna har någonstans att gå in av två anledningar. Att hålla dem skyddade mot rovdjur som exempelvis rävar och rovfåglar, men även så att de kan ta skydd emot regn och sol. Det behövs inte något avancerat hönshus utan det funkar lika bra med ett uthus, garage eller liknande. Dessa kan du enkelt bygga till en inhägnad hönsgård till.
Inredning som behöver finnas i ett hönshus är sittpinnar, värpreden, vatten- och foderautomat samt att golvet är täckt med antingen halm, kutterspån eller sågspån. Ungefär en gång i månaden behöver halmen/spånet bytas ut till nytt.